WhyQuitJoel's LibraryArticleseBookDaily GuideVideo IndexVideo TopicsPlaylistsMP3sTranslationsJoel

logo Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ

Κεφάλαιο 1: Γιατί καπνίζουν οι καπνιστές


Ένας Ασφαλέστερος Τρόπος Να Καπνίζετε


Οι καπνιστές πάντοτε αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία τους από το κάπνισμα. Δυστυχώς, οι περισσότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο δεν πιάνουν και σε πολλές περιπτώσεις στην πραγματικότητα αυξάνουν τους κινδύνους του καπνίσματος.

Πιθανότατα η πιο δημοφιλής μέθοδος για μείωση του κινδύνου είναι να αλλάζεις σε χαμηλότερης σε περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης τσιγάρα. Αν οι άνθρωποι κάπνιζαν επειδή διατηρούν μια απλή συνήθεια, τα τσιγάρα λιγότερης πίσσας και νικοτίνης ενδεχομένως να μείωναν τους κινδύνους του καπνίσματος. Δυστυχώς, η αναγκαιότητα να καπνίζεις δεν είναι η διατήρηση μιας συνήθειας αλλά μάλλον η συντήρηση ενός εθισμού.

Το να αλλάζει σε λιγότερης πίσσας και νικοτίνης τσιγάρα καθιστά για έναν καπνιστή δύσκολο το να φτάσει και να διατηρήσει το κανονικά απαιτούμενο επίπεδο νικοτίνης. Ο καπνιστής κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει κάποιου είδους αντισταθμιστικής καπνιστικής συμπεριφοράς. Σε τέτοιες συμπεριφορές συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων, το κάπνισμα αυτών μέχρι πιο κάτω, η βαθύτερη εισπνοή τους, ή η κατακράτηση του καπνού στα πνευμόνια τους για περισσότερη ώρα.

Με τον να αποκτά ο καπνιστής μία από αυτές τις συμπεριφορές ή κάποιο συνδυασμό τους, θα φτάσει την πίσσα και τη νικοτίνη μέσα στο σύστημά του σε παρόμοια επίπεδα, όπως όταν κάπνιζε την παλιά του μάρκα, αλλά, με αυτή τη διαδικασία, ίσως αυξήσει την ποσότητα άλλων ικανών δηλητηρίων σε μεγαλύτερο επίπεδο από ότι διένειμαν τα παλιά του τσιγάρα. Τα τσιγάρα λιγότερης πίσσας και νικοτίνης συχνά έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις άλλως επικίνδυνων δηλητηρίων.

Με το να αυξάνουν την κατανάλωση, ουσιαστικά μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των δηλητηρίων προσλαμβάνονται από το σύστημα, και επομένως αυξάνεται ο κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με αυτά τα χημικά. Ένα τέτοιο δηλητήριο που βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες σε πολλά χαμηλότερης σε περιεκτικότητα πίσσας και νικοτίνης τσιγάρα, είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συνεισφέρουν στις υψηλές πιθανότητες καρδιακών ή κυκλοφοριακών παθήσεων στους καπνιστές.

Επίσης, για να δώσουν άρωμα στα λιγότερης πίσσας και νικοτίνης τσιγάρα, χρησιμοποιούνται πολλά επιπλέον πρόσθετα και βελτιωτικά αρώματος. Δεν απαιτείται από τις καπνοβιομηχανίες να αναγράφουν ποια είναι αυτά τα χημικά πρόσθετα, αλλά η ιατρική κοινότητα υποψιάζεται ότι πολλά από αυτά τα πρόσθετα είναι καρκινογόνα (δημιουργούν καρκίνο) και μπορεί στην πραγματικότητα να αυξάνουν τον κίνδυνο του καπνιστή για σχετιζόμενο με τον καπνό καρκίνο.

Τα φίλτρα στο τέλος των τσιγάρων επίσης κάνουν διαφορά στο πόσο δηλητήριο προσλαμβάνει ένας καπνιστής μέσα του. Μερικά φίλτρα είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα, αλλά πάλι, ένας καπνιστής γενικά θα αλλάξει τον τρόπο που καπνίζει καθιστώντας πολλά από τα προστατευτικά μέτρα των φίλτρων άχρηστα. Μερικά τσιγάρα έχουν τρύπες εντεθειμένες γύρα από την περίμετρο του φίλτρου επιτρέποντας περισσότερο αέρα να εισπνέεται μαζί με την πίσσα και τα αέρια του τσιγάρου. Θεωρητικά, αυτό μειώνει την ποσότητα του πραγματικού καπνού που εισπνέεται.

Όμως, ένας καπνιστής κανονικά θα βρει αυτά τα τσιγάρα δύσκολα να τα ρουφήξει και δεν θα μπορεί να λάβει την ποσότητα νικοτίνης που χρειάζεται για να ικανοποιήσει την σφοδρή του επιθυμία. qς εκ τούτου, ίσως καπνίσει περισσότερα ή ίσως ανακαλύψει έναν ακόμα πιο πρωτοποριακό τρόπο να παρεμβληθεί στα προστατευτικά μέτρα του φίλτρου. Πολλές φορές ένας καπνιστής θα μάθει πώς να βάζει τα τσιγάρα λίγο πιο βαθιά μέσα στο στόμα του και να σφραγίσει τα χείλη του γύρω από της τρύπες εξαερισμού, τοιουτοτρόπως μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φίλτρου.

Έχω συναντήσει καπνιστές σε κλινικές που βάζουν ταινία γύρω από αυτές τις τρύπες επειδή έβρισκαν το τσιγάρο ευκολότερο να το ρουφήξουν και γενικότερα να έχει καλύτερη γεύση. Με αυτή τη διαδικασία, απενεργοποιούσαν τον ημιπροστατευτικό μηχανισμό του φίλτρου.

Οι απόπειρές τους να κάνουν το κάπνισμα ασφαλέστερο ήταν απλά άβολες και χάσιμο χρόνου. Θα μπορούσαν να κατασκευαστούν φίλτρα που θα αφαιρούσαν όλη την νικοτίνη, αλλά δυστυχώς, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον εθισμό τους, οι περισσότεροι καπνιστές θα αποκτούσαν κήλη στην προσπάθεια τους να ρουφήξουν.

Μια τελευταία μέθοδος μείωσης του κινδύνου που αξίζει να αναφερθεί είναι τα συμπληρώματα βιταμινών. Η ικανότητα του σώματος να αξιοποιεί την βιταμίνη C εξασθενεί με το κάπνισμα. Όταν το μαθαίνουν αυτό οι καπνιστές, αρχίζουν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C. Όμως η βιταμίνη C κάνει τα ούρα όξινα, με αποτέλεσμα το σώμα να επιταχύνει τον ρυθμό έκκρισης της νικοτίνης. Σε απάντηση, ο καπνιστής ίσως καπνίσει επιπλέον τσιγάρα. Με αυτή τη διαδικασία, κατά πάσα πιθανότητα θα καταστρέψει την επιπλέον βιταμίνη C και θα αυξήσει την έκθεσή του σε όλα τα δηλητηριώδη χημικά που εντοπίζονται στον καπνό.

Σχεδόν κάθε μέθοδος που κάνουν το κάπνισμα ασφαλέστερο είναι μια φάρσα. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μειώσετε εντελώς τις θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος και αυτός είναι απλώς να μην καπνίζετε. Μόνο τότε οι πιθανότητες σας για αρρώστιες όπως κάποιο καρδιακό νόσημα, ο καρκίνος και το εμφύσημα θα μειωθούν στο επίπεδο των μη καπνιστών. Και για να κρατήσετε τον κίνδυνο σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, μόνο μία μέθοδος είναι απαραίτητη, να -ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΡΕΤΕ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Joel

Μετάφραση: Πάτροκλος Μουζάκης
© Joel Spitzer 1990

Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!
Προηγούμενο άρθρο Άρθρα κεφαλαίου Επόμενο άρθρο
Προηγούμενο κεφάλαιο Επόμενο κεφάλαιο

Διαβάστε "Ποτέ μην πάρετε άλλη ρουφηξιά!"


Το πανό WhyQuit
WhyQuit Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ Turkeyville
© Joel Spitzer 2021
Η τελευταία ενημέρωση της σελίδας 12/08/20 απόJohn R. Polito