Joel's Library banner
WhyQuit.com    Joel's Library    Freedom   Turkeyville

Βιβλιοθήκη Ενίσχυσης του Τζόελ

Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!

Γιατί ακόμα καπνίζω;

Οι περισσότεροι καπνιστές περνούν τις αμέτρητες ώρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους προσπαθώντας να απαντήσουν ικανοποιητικά σε αυτήν την ερώτηση. Τυπικά, οι απαντήσεις θα είναι: ότι καπνίζουν επειδή είναι δυστυχισμένοι, ανικανοποίητοι, νευρικοί, βαριεστημένοι, ανήσυχοι, μόνοι, κουρασμένοι ή ματαιωμένοι χωρίς τσιγάρα. Άλλοι λόγοι που αναφέρονται συχνά είναι: ότι τα τσιγάρα τους κρατούν λεπτούς, τους καθιστούν ικανότερους να σκεφτούν, ή ότι γίνονται πιο κοινωνικοί. Μερικοί υποστηρίζουν ότι καπνίζουν για να γιορτάσουν τα χαρούμενα χρόνια της ζωής. Το φαγητό, το ποτό, η διασκέδαση και τα παιχνίδια, ακόμη και το σεξ, όλα φαίνονται να χάνουν την έλξη τους χωρίς ένα συνοδευτικό τσιγάρο. Ακούγοντας όλες αυτές τις θαυμάσιες ιδιότητες που αποδίδονται στο κάπνισμα, καταπλήσσομαι από το γεγονός ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωπο έχουν σταματήσει επιτυχώς το κάπνισμα.

Τι λάθος κάνουν όλοι αυτοί; Μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ. Δεν έμαθαν ποτέ όλα αυτά τα θαυμάσια οφέλη που απορρέουν από το κάπνισμα. Αυτό που δεν είχατε ποτέ δεν θα λείψει και ποτέ. Αλλά αυτοί οι πρώην καπνιστές, που έχουν σταματήσει έναν τέτοιο θαυμάσιο χημικό εθισμό με τόσα πολλά οφέλη, πρέπει να είναι τρελοί!

Το γεγονός είναι ότι οι πρώην καπνιστές δεν είναι τρελοί. Το αντίθετο, ήταν η δυνατότητά τους να εκλογικευτούν που τους επέτρεψε να σταματήσουν τα τσιγάρα. Είχαν την προνοητικότητα να αγωνιστούν ενάντια στην αρχική στέρηση από τον εθισμό νικοτίνης. Είναι ο ισχυρός σωματικός και ψυχολογικός εθισμός που δημιουργεί πολλές παράλογες πεποιθήσεις ως αμυντικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαιωνιστεί η συμπεριφορά καπνίσματος. Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες λόγους που απαντούν οι καπνιστές γιατί καπνίζουν, είναι πεποιθήσεις που εισάγονται λόγω χρήσης του ναρκωτικού.

Όλοι οι πρώην καπνιστές πρέπει να επιδοκιμαστούν για το μεγάλο κατόρθωμά τους: την υπερνίκηση πολλών εμποδίων από τον εθισμό. Η αντιμετώπιση της αρχικής διαδικασίας στέρησης δημιουργεί μια κατάσταση συναισθηματικής αβεβαιότητας και αμφιβολίας. Αναρωτιούνται, θα είναι σε θέση να επιζήσουν στον περίπλοκο κόσμο μας χωρίς τσιγάρα; Μόλις όμως σπάσουν τις αλυσίδες των τσιγάρων, θα είναι σε θέση να αντιληφθούν τα λάθη που κάνανε για τα δήθεν οφέλη από το κάπνισμα. Η ελευθερία από το ναρκωτικό μετά από πολύχρονη υποδούλωση φέρνει μια αίσθηση τη ανακούφισης και ολοκλήρωσης που ο καπνιστής δεν προσδοκούσε ποτέ. Στην ευχάριστη έκπληξή, ανακαλύπτουν το θαυμάσιο γεγονός ότι υπάρχει ζωή και μετά από το κάπνισμα. Είναι μια υγιέστερη, πιο ήρεμη και πιο ευχάριστη ζωή. Έχουν τώρα μια επιλογή ως προς το εάν επιθυμούν να καπνίσουν πάλι. Εάν εξετάσουν καλοπροαίρετα και αντικειμενικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η λογική επιλογή θα είναι να παραμείνουν πρώην καπνιστές.

Δυστυχώς, μερικοί δεν θυμούνται όλες τις συνέπειες που συνδέονται με την τώρα φυλακισμένη εξάρτησή τους, αλλά θυμούνται μόνο τις ελάχιστες καλές στιγμές που είχαν με τα τσιγάρα τους. Σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να απολαύσουν μόνο ένα - δύο τσιγάρα. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους πρώην καπνιστές είναι ότι έχουν μόνο δύο επιλογές. Η να μην καπνίσουν τίποτα, ή να επιστρέψουν πάλι στο επίπεδο κατανάλωσής που είχαν. Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος. Σπαταλούν το χρόνο τους σκεπτόμενοι τι ωραία που θα ήταν να κάπνιζαν μόνο περιστασιακά. Αυτό όμως δεν γίνεται.

Όλοι οι πρώην καπνιστές πρέπει να εξετάσουν και τις δύο επιλογές. Εάν επιλέξουν να καπνίσουν, το μόνο που χρειάζεται για να πάρουν ξανά αυτό το δρόμο είναι μόνο μία τζούρα, και θα παγιδευτούν ξανά στον εθισμό νικοτίνης. Εάν επιλέξουν να παραμείνουν ελεύθεροι, το μόνο που χρειάζονται είναι μια απλή πρακτική - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Μετάφραση: Χάρης Κακουλίδης
© Joel Spitzer 1983, 2000, 2002


WhyQuit.Com  |  Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ  |  Γιατί καπνίζουμε;

logo