Joel's Library banner
WhyQuit.com    Joel's Library    Freedom   Turkeyville

Βιβλιοθήκη Ενίσχυσης του Τζόελ

Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!

«Δοκίμασα τα πάντα για να χάσω βάρος
αλλά τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα»

Πρόσφατα, μια κυρία κάλεσε το τμήμα μας για να ζητήσει τη γνώμη μας σχετικά με μία δίαιτα υγρών πρωτεϊνών, για τον έλεγχο του βάρους. Της εξηγήσαμε ότι για να έχει επιτυχία οποιοδήποτε πρόγραμμα δίαιτας, χρειάζεται μια συνετή προσέγγιση, η οποία θα μπορεί να διατηρηθεί αφού κάποιος φτάσει το ιδανικό βάρος. Διαφορετικά, το άτομο είναι πιθανό να υιοθετήσει ξανά τις παλιές του συνήθειες, που το οδήγησαν αρχικά στα επιπλέον κιλά.  Οι δίαιτες υγρών πρωτεϊνών είναι εν δυνάμει επικίνδυνες και δεν συμβάλλουν στο μόνιμο έλεγχο του βάρους. Της προτείναμε να συμμετέχει σ' ένα συνετό πρόγραμμα δίαιτας.  Μας απάντησε: «Τα έχω δοκιμάσει όλα, είναι απάτη! Δεν έχασα ούτε κιλό!». Συνέχισε να ρωτά ποιον τρόπο συνιστούμε. Της συστήσαμε μια λογική δίαιτα και ένα πρόγραμμα άσκησης. «Άσκηση», απάντησε με απέχθεια, «ποιος έχει χρόνο για άσκηση;». Γινόταν καθαρό γιατί οι προηγούμενες προσπάθειές της για αδυνάτισμα είχαν αποτύχει οικτρά. Δεν υπήρχε αδυναμία στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον στις δικές της πεποιθήσεις για το χάσιμο βάρους. Ήθελε να είναι λεπτότερη, αλλά όχι να κάνει δουλειά γι αυτό.

Για να επιτύχει κάποιος στην αλλαγή ενός τρόπου ζωής, πρέπει πρώτα να αποφασίσει πόσο σημαντικά είναι για αυτόν τα οφέλη από την αλλαγή. Αν τα οφέλη είναι αρκούντως σημαντικά, το άτομο μπορεί να αναλάβει μια ειλικρινή δέσμευση και να έχει την ευκαιρία να επιτύχει. Ο έλεγχος βάρους είναι σημαντικό ζήτημα γιατί πολλοί πρώην καπνιστές παίρνουν βάρος μόλις σταματήσουν το κάπνισμα.

Με το κόψιμο του τσιγάρου, το φαγητό έχει καλύτερη μυρωδιά και γεύση και πολλοί καπνιστές αντιλαμβάνονται ότι έχουν αυξημένη όρεξη. Πολλοί αισθάνονται μια πραγματική ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το φαγητό ως υποκατάστατο για τη στοματική ευχαρίστηση που ισχυρίζονται ότι παίρνουν από το κάπνισμα.  Μερικοί νιώθουν ότι αφού έκοψαν το κάπνισμα, μπορούν να ανταμείβουν τον εαυτό τους για το μεγάλο κατόρθωμα. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται λογικό στην αρχή, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη συνέχεια. Ακόμα κι όταν τελειώσει η πρώτη φάση διακοπής του καπνίσματος και μειωθεί η ανάγκη για τσιγάρο, αναπτύσσονται καινούργιες διατροφικές συνήθειες. Αυτές οι συνήθειες περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που 'καίμε' στις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι παραπάνω λίπος και παραπάνω βάρος.

Το κόψιμο του τσιγάρου είναι μεγάλο κατόρθωμα, αλλά δεν απαιτεί την κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων θερμίδων. Τα κέικ, τα μπισκότα, το παγωτό, τα επιπλέον γεύματα ή το αλκοόλ, όλα αυτά προκαλούν αύξηση του βάρους. Οι θερμίδες μαζεύονται γρήγορα. Ενώ πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονται από το βάρος που προστίθεται, δεν κάνουν ενέργειες για να διορθώσουν την κατάσταση. Επιμένουν στη νέα συνήθεια της συνεχούς αδηφαγίας. Τι χρειάζεται για να ενθαρρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι ώστε να ξεκινήσουν μια θετική αλλαγή;

Όταν αηδιάσουν και  κουραστούν να είναι υπέρβαροι, μπορούν κάτι  να κάνουν γι αυτό. Έτσι σταμάτησαν να καπνίζουν, στην αρχή.  Έφτασαν σ' ένα σημείο που ήξεραν ότι ήταν ώρα να σταματήσουν.  Αρχικά δεν ήταν εύκολο να σταματήσουν το τσιγάρο.  Δεν είχαν μόνο να σπάσουν τη βαθιά ριζωμένη συνήθεια της εξάρτησής τους, αλλά και τον υφιστάμενο εθισμό. Βίωναν πραγματική στέρηση. Αλλά είχαν ισχυρή πίστη. Σύντομα απεξαρτήθηκαν από τη νικοτίνη. Έγινε σχετικά εύκολο το να μην καπνίζουν. Το φαγητό μπορεί ν' ακολουθήσει έναν παρόμοιο δρόμο.  Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο ν' αρνηθείς το επιπλέον γλυκό. Μπορεί να μην είναι εύκολο την πρώτη φορά που πρέπει να βγεις να περπατήσεις γύρω από το τετράγωνο. Αλλά σύντομα, μικρές ποσότητες φαγητού είναι  επαρκείς για να κατευνάσουν γαστριμαργικές επιθυμίες. Μπορεί ακόμη και ν' αρχίσετε ν' ανυπομονείτε να έρθει η ώρα για το περπάτημα.  Και θα αρχίσετε να φαίνεστε και να νιώθετε καλύτερα. Αυτή είναι η πραγματική ανταμοιβή.

Αν ανησυχείτε για το βάρος σας, κάντε κάτι γι αυτό. Ξεκινήστε να αλλάζετε τη διατροφή σας. Ξεκινήστε άσκηση.  Κάποιοι παλιοί συμμετέχοντες, το βρίσκουν βοηθητικό να παρακολουθούν τις συναντήσεις για το κάπνισμα, όταν ξεκινούν δίαιτα.  Ακούγοντας τις τεράστιες δυσκολίες που βιώνουν αυτοί που κόβουν το κάπνισμα και ενθυμούμενοι πώς ξεπέρασαν αυτά τα προβλήματα, αναπτύσσουν ένα ισχυρό αίσθημα αυτοπεποίθησης.  Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι αφού μπόρεσαν να κόψουν το τσιγάρο, μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.  Μερικοί άνθρωποι, όχι μόνο χάνουν το βάρος που πήραν αφού έκοψαν το κάπνισμα, αλλά συνεχίζουν τις θετικές αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, ακόμη και μέχρι του σημείου να ζυγίζουν λιγότερο από ό,τι όταν ήταν καπνιστές.

Δουλέψτε για να είστε περισσότερο υγιείς και ευτυχισμένοι. Να είστε συνετοί με τη διατροφή σας.  Πιέστε τον εαυτό σας να είναι ενεργός. Σημαντικότερο απ' όλα, συνεχίστε την ίδια πρακτική - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Μετάφραση: Δήμητρα Χρηστόγλου
© Joel Spitzer


WhyQuit.Com  |  Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ  |  Αύξηση βάρους;

logo