Joel's Library banner
WhyQuit.com    Joel's Library    Freedom   Turkeyville

Βιβλιοθήκη Ενίσχυσης του Τζόελ

Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!

Θα κόψω το κάπνισμα αφού αδυνατίσω!

«Αφού αδυνατίσω λίγο, θα κόψω το κάπνισμα». Πολλές φορές ένας καπνιστής χρησιμοποιεί τα παραπάνω κιλά σαν δικαιολογία για το ότι συνεχίζει να καπνίζει. Ίσως νιώθει ότι η λογική σειρά είναι να χάσει βάρος και μετά να κόψει το τσιγάρο. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι μάλλον απογοητευτικό.

Γιατί, αν ο καπνιστής όντως χάσει βάρος, πιθανότατα θα το κάνει αυξάνοντας την κατανάλωση τσιγάρων. Το τσιγάρο μπορεί να καταστείλει την όρεξη. Στη συνέχεια, όταν προσπαθήσει να σταματήσει το κάπνισμα, θα τρώει περισσότερο για να συγκρατήσει την τάση του για τσιγάρο. Θα ξαναπάρει τα κιλά που έχασε και από την απογοήτευση, πιθανόν να υποτροπιάσει ξανά στο κάπνισμα. Θα ξαναβρεθεί ακριβώς στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε- υπέρβαρος και καπνιστής.

Αν ο στόχος ενός καπνιστή είναι να κόψει και να παραμείνει μακριά απ' το τσιγάρο και να χάσει κιλά σε μόνιμη βάση, θα πρέπει να επιτύχει το καθένα χωρίς να χρησιμοποιεί το άλλο σαν δεκανίκι.  Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καπνιστής πρέπει να κόψει το κάπνισμα και να ξεκινήσει δίαιτα ταυτόχρονα. Αν και όχι αδύνατη, η δίαιτα ταυτόχρονα με τη διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη για πολλούς καπνιστές.

Εξαιτίας της πτώσης του επιπέδου της ζάχαρης στο αίμα, που συνοδεύει το κόψιμο του τσιγάρου, η παρόρμηση να τρώει κανείς κάτι γλυκό είναι διαρκής. Επιπλέον, χωρίς ένα τσιγάρο να σηματοδοτεί το τέλος του γεύματος, ο καπνιστής μπορεί να εξακολουθήσει να τρώει για πολύ μετά το γλυκό.  Αλλά αν ο καπνιστής θέλει να ελέγξει το βάρος του κατά το κόψιμο του τσιγάρου, πρέπει ή να ελέγξει την τάση για 'τσιμπολόγημα' ή στην αρχή, να τρώει είδη με χαμηλές θερμίδες

Ωστόσο, ο πρώην καπνιστής μπορεί να νιώθει ότι είναι καλύτερα να ασχολείται με ένα πράγμα τη φορά. Μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να παραδοθεί στα αγαπημένα του φαγητά, με την ελπίδα ότι αυτό θα το κάνει μόνο για καμιά βδομάδα. Κέικ, μπισκότα, πατατάκια και πολλά άλλα δημοφιλή σνακ, προσφέρονται για κάτι τέτοιο. Αυτό μπορεί να εδραιώσει μια εν δυνάμει μακρόχρονη και καταστροφική διατροφική συνήθεια. Κάτι που νόμιζε ότι θα κρατούσε μόνο μερικές μέρες, κρατάει βδομάδες και ίσως μήνες. Η αύξηση βάρους θα είναι η αναπόφευκτη κατάληξη. Ο πρώην καπνιστής ή θα υποτροπιάσει από απογοήτευση ή θα εξακολουθήσει να παχαίνει, μέχρι να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να απελευθερωθεί από την καινούργια συνήθεια του υπερβολικού φαγητού.

Από την άλλη μεριά, αν ο πρώην καπνιστής αντιμετωπίσει το θέμα φαγητού από την αρχή, όλα τα μακροπρόθεσμα προβλήματα βάρους είναι δυνατό να αποφευχθούν. Για να περιοριστεί η τάση για γλυκά, θα πρέπει τις τρεις πρώτες μέρες να καταναλώνονται άφθονοι χυμοί φρούτων.  Αυτό θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η πτώση του σακχάρου στο αίμα και επομένως, να μειωθούν κάποια από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διακοπή του καπνίσματος. Επιπλέον, η οξύτητα των χυμών θα επιταχύνει το ρυθμό έκκρισης της νικοτίνης, μειώνοντας τη διάρκεια των φυσιολογικών συμπτωμάτων από το κόψιμο του τσιγάρου.

Επίσης, το να τρώει κανείς καρότα και σέλινο είναι μια καλή εναλλακτική για τις πρώτες μέρες.  Τέτοια είδη θα πρέπει να προκρίνονται, γιατί δεν έχουν θερμίδες και συνήθως δεν γίνονται συνήθεια.  Σε δύο περίπου βδομάδες, ο πρώην καπνιστής θα βαρεθεί τα λαχανικά και θα τα σταματήσει. Θα έχει κόψει το κάπνισμα χωρίς να το αντικαταστήσει με φαγητό, σαν μόνιμο δεκανίκι.

Το να παραμείνεις μακριά από το τσιγάρο είναι μια δέσμευση για όλη σου τη ζωή. Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κανείς για να εξασφαλίσει επιτυχία σ' αυτό το στόχο είναι να διατηρεί θετική στάση στο να μην καπνίζει. Μην αναπτύσσετε μια αρνητική συμπεριφορά υποκατάστασης που θα καταλήξει σε ένα δευτερεύον πρόβλημα.  Αυτό θα κάνει αδύνατη τη θετική στάση στο μη-κάπνισμα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η υποτροπή στο τσιγάρο.

Αν ήδη έχετε πάρει βάρος από τότε που κόψατε το κάπνισμα, κάντε κάτι να διορθώσετε το πρόβλημα.  Θα αισθανθείτε τότε πολύ καλά για ό,τι θα έχετε καταφέρει. Όχι μόνο θα έχετε κόψει το τσιγάρο, αλλά θα το έχετε κάνει χωρίς να εξαρτάστε από άλλα καταστροφικά δεκανίκια. Θα έχετε πραγματικά αποκτήσει τον έλεγχο της ζωής σας.  Για να έχετε τον έλεγχο, προσέξτε τη δίαιτά σας και - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Μετάφραση: Δήμητρα Χρηστόγλου
© Joel Spitzer


WhyQuit.Com  |  Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ  |  Αύξηση βάρους;

logo