Joel's Library banner
WhyQuit.com    Joel's Library    Freedom   Turkeyville

Βιβλιοθήκη Ενίσχυσης του Τζόελ

Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!

Πρεζάκιας, αλκοολικός, μαστούρης,
ηρωινομανής. Εξαρτημένος στη νικοτίνη;

Μερικοί άνθρωποι θα υποστήριζαν ότι ο χαρακτηρισμός εξαρτημένος είναι ένας χαριτωμένος ευφημισμός που δεν πρέπει να συγκρίνεται με τα άλλα σύνδρομα. Στην πραγματικότητα όμως, η εξάρτηση στη νικοτίνη μπορεί να είναι εξίσου ισχυρό και θανάσιμο όσο οποιαδήποτε από τις άλλες εξαρτήσεις. Εάν αθροίσετε τον αριθμό ανθρώπων που πεθαίνουν από όλες τις άλλες εξαρτήσεις εκτός νικοτίνης, δεν θα έφταναν μέχρι τον αριθμό πρόωρων θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα.

Μέχρι πρόσφατα, η ιδέα της νικοτίνης ως μια ψυχολογικά εθιστική ουσία ήταν αμφισβητούμενη στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Για ένα ναρκωτικό που θεωρείται εθιστικό, πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένα κριτήρια. Κατ' αρχάς, πρέπει να υπάρχει σύνδρομο στέρησης μετά τη διακοπή. Το σύνδρομο στέρησης νικοτίνης είναι ένα καλά τεκμηριωμένο, διαπιστωμένο στοιχείο.

Δεύτερον, η ανοχή στο ναρκωτικό αναπτύσσεται. Οι όλο και περισσότερο μεγαλύτερες δόσεις γίνονται απαραίτητες για να επιτευχθεί το ίδια επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι καπνιστές νιώθουν αυτό το φαινόμενο όταν η κατανάλωση τσιγάρων τους αυξάνεται βαθμιαία από αυτό που ήταν πιθανώς σποραδική περιστασιακή χρήση, σε μια απαραίτητη καθημερινή κατανάλωση ενός ή περισσότερων πακέτων.

Το τρίτο κριτήριο είναι ότι μια εθιστική ουσία πρέπει να γίνεται απόλυτα αναγκαία για το χρήστη της, με συνέπεια αντικοινωνική συμπεριφορά. Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι το κάπνισμα τσιγάρων αποτυγχάνει να ικανοποιήσει αυτό το κριτήριο. Πράγματι, οι περισσότεροι καπνιστές δεν προσφεύγουν σε λανθάνουσες συμπεριφορές για να διατηρήσουν την εξάρτησή τους, αλλά αυτό είναι επειδή οι περισσότεροι καπνιστές κατορθώνουν να λάβουν εύκολα το πλήρες συμπλήρωμα των τσιγάρων για να ικανοποιήσουν τον εθισμό. Όταν οι καπνιστές στερούνται την εύκολη δυνατότητα πρόσβασης στα τσιγάρα, η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, στους φυλακισμένους δεν δίνονταν αρκετά τρόφιμα για να ικανοποιήσουν τις ελάχιστες θερμιδικές θρεπτικές ανάγκες. Λιμοκτονούσαν κυριολεκτικά στο θάνατο. Όμως μια κοινή πρακτική μεταξύ των καπνιζόντων φυλακισμένων ήταν να ανταλλάζουν τις λιγοστές προμήθειές τροφίμων τους αντί τσιγάρων. Ακόμα και σήμερα, στις υπανάπτυκτες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, οι γονείς με λιμοκτονούντα παιδιά ανταλλάσσουν ουσιαστικά τα τρόφιμά τους για τσιγάρα. Αυτό δεν είναι κανονική συμπεριφορά.

Κατά τη διάρκεια των αντικαπνιστικών κλινικών που διευθύνω, πολλοί συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ότι ψαχούλευαν σε σταχτοδοχεία, δοχεία απορριμμάτων και, εάν ήταν απαραίτητο, υδρορροές, ψάχνοντας για γόπες που μπορούσαν ακόμα να έχουν μερικές τζούρες, όταν τελείωναν οι προμήθειές τους λόγω απροσεξίας ή σε απρόβλεπτες περιστάσεις. Όταν σκέφτονται ότι έκαναν μια τέτοια τραγελαφική πράξη τη θεωρούν άρρωστη, αλλά πολλοί συνειδητοποιούν ότι εάν κάπνιζαν σήμερα και βρισκόντουσαν και πάλι σε παρόμοια κατάσταση, θα ήταν πλήρως σε θέση να επαναλάβουν το αποκρουστικό γεγονός.

Η νικοτίνη είναι ένα ναρκωτικό. Προκαλεί εθισμό. Και εάν το αφήσετε, μπορεί να γίνει δολοφόνος. Σκεφτείτε το όταν θέλετε ένα τσιγάρο. Μια τζούρα μπορεί, και το πιθανότερο είναι να ενισχύσει τον εθισμό. Μην δεχτείτε εκείνη την πιθανότητα. Θυμηθείτε - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Μετάφραση: Χάρης Κακουλίδης
© Joel Spitzer 1982


WhyQuit.Com  |  Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ  |  Γιατί καπνίζουμε;

logo