Joel's Library banner
WhyQuit.com    Joel's Library    Freedom   Turkeyville

Βιβλιοθήκη Ενίσχυσης του Τζόελ

Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!

Κόψιμο με τη μέθοδο της
"σταδιακής μείωσης του τσιγάρου"

Κόψιμο του τσιγάρου με σταδιακή μείωσή του. Συζητώ για αυτή τη μέθοδο αρκετά συχνά στα σεμινάριά μου. Λέω στους παρευρισκόμενους: Αν ξέρετε κάποιον καπνιστή που πραγματικά μισείτε, θα πρέπει ένθερμα να τον πείσετε να ακολουθήσει τη μέθοδο της "σταδιακής μείωσης". Να του τηλεφωνείτε κάθε μέρα και να του λέτε: "σήμερα θα καπνίσεις ένα τσιγάρο λιγότερο". Δηλαδή, αν καπνίζει 40 τσιγάρα την ημέρα, να καπνίσει 39 την πρώτη ημέρα της προσπάθειας. Την επόμενη 38, τη μεθεπόμενη 37... κτλ. Κάθε μέρα να του δίνετε και συγχαρητήρια και να τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει. Τονίζω, φροντίστε αυτόν τον καπνιστή πραγματικά να τον μισείτε!

Βλέπετε οι περισσότεροι καπνιστές συμφωνούν με αυτή τη μέθοδο. Ακούγεται πολύ εύκολο απλά να καπνίζουν ένα τσιγάρο λιγότερο την ημέρα. Τριάντα εννιά τσιγάρα για τον καπνιστή των δύο πακέτων ακούγεται παιχνιδάκι. Το κόλπο είναι να τον πείσετε ότι πραγματικά θέλετε να το βοηθήσετε. Τις πρώτες 1-2 εβδομάδες ίσος χρειαστεί να υποκριθείτε ότι τον αγαπάτε και να του μιλάτε καθημερινά - δεν θα παραπονιέται και πολύ. Όταν φτάσει τα 30 τσιγάρα από τα 40, ίσως αρχίσει να δυσανασχετεί λίγο. Όμως ακόμα δεν άρχισε η εκδίκηση! Η αληθινή τιμωρία θα ξεκινήσει περίπου στις 3 εβδομάδες στο κόλπο. Τώρα τον έχετε στη μισή ποσότητα τσιγάρων - νιώθει ασταμάτητα μέτρια συμπτώματα στέρησης.

Πάνω στον μήνα τον έχετε σε συνθήκες έντονης στέρησης. Αλλά να επιμείνετε. Να τον πέρνετε τηλέφωνο και να του λέτε τι καλά που πάει και πόσο περήφανος είστε για αυτόν. Στην 35η - 39η ημέρα, έχετε επιτύχει την απόλυτη τιμωρία! Ο κακομοίρης είναι στην μέγιστη κατάσταση στέρησης, υποφέρει βάναυσα, μονίμως χαρμανιασμένος και χωρίς κανένα σκοπό! Δεν έχει πλησιάσει στον τερματισμό του αισθήματος της στέρησης ούτε κατά το ελάχιστο από την πρώτη κι'όλλας μέρα. Νιώθει ασταμάτητα την έλλειψη 35-40 τσιγάρων την ημέρα και τα 1-2 την ημέρα δεν καλύπτουν ούτε κατά το ελάχιστο την ανάγκη του.

Αν θέλετε να το αποτελειώσετε, όταν φτάσουν οι ημέρες που δεν θα καπνίζει κανένα τσιγάρο, πείτε του ότι αν όλα πάνε χάλια και δεν αντέχει, μία τζούρα στην ανάγκη δεν θα πειράζει κάθε τόσο. Αν τον πείσετε να το κάνει, π.χ. μια τζούρα κάθε 3 ημέρες, τότε θα παραμείνει σε κατάσταση στέρησης για πάντα! Και πάλι τονίζω ότι θα πρέπει να τον μισείτε για να του τα κάνετε όλα αυτά. Είναι ίσως η χειρότερη πλάκα που μπορείτε να κάνετε σε κάποιον. Θα υπονομεύσετε την προσπάθειά του να κόψει το κάπνισμα, θα τον κάνετε να υποφέρει βάναυσα και σχεδόν σίγουρα κάποια στιγμή δεν θα αντέξει και θα επιστρέψει στο παλιό επίπεδο αριθμού τσιγάρων. Μαζί θα του μείνει και μια τόσο αρνητική εμπειρία από τη "σταδιακή μείωση" που θα συνεχίσει να καπνίζει μέχρι να πεθάνει. Πραγματικά τον μισείτε αυτόν τον άνθρωπο!

Ευελπιστώ ότι δεν μισείτε κανέναν τόσο πολύ για να του το κάνετε αυτό. Ελπίζω ότι κανείς δεν μισεί τον εαυτό του τόσο ώστε να το κάνει ο ίδιος επάνω του. Η απότομη διακοπή του καπνίσματος (με το μαχαίρι) μπορεί να είναι δύσκολή, αλλά η χρήση της "σταδιακής μείωσης" ισοδυναμεί με σίγουρη αποτυχία. Αν πρέπει να επιλέξετε μεταξύ του εύκολου (και αποτυχημένου) η του δύσκολου δρόμου, επιλέξτε το δύσκολο. Έχεις κάτι να δείξεις ύστερα από μια δύσκολη προσπάθεια αλλά τίποτα εκτός από μιζέρια στον αποτυχημένο δρόμο. Κόψε το κάπνισμα με το μαχαίρι, μην ξαναπάρεις ούτε μία τζούρα, και ύστερα από 72 ώρες θα αρχίσουν τα πράγματα να βελτιώνονται. Αν απλά το μειώσεις, σταδιακά η αίσθηση της "έλλειψης" θα γίνεται όλο και χειρότερη όσο περνάνε οι εβδομάδες και οι μήνες και δεν θα φύγει ποτέ όσα χρόνια και να περάσουν.

Η μέθοδος της "σταδιακής μείωσης" δεν είναι καινούργια. Υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Όμως συζήτησε με όποιον παλιό καπνιστή ξέρεις που το έχει κόψει πολλά χρόνια. Προσπάθησε να βρεις έστω και έναν που να ακολούθησε τη μέθοδο της σταδιακής μείωσης και πέτυχε το στόχο του. Υπάρχει και άλλη οπτική γωνία για να δεις το πρόβλημα: Δες ανθρώπους που το είχαν κόψει για πολλά χρόνια και μετά το ξανάρχισαν. Αυτοί, μια ημέρα ύστερα από πολλά χρόνια, απλά ρούφηξαν μια τζούρα και πολύ γρήγορα ξανάρχισαν και πάλι το πακέτο. Αν αυτό μπορεί να συμβεί ύστερα από χρόνια ή δεκαετίες, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει ύστερα από μέρες ή βδομάδες χωρίς τσιγάρο - κατρακυλά τον καπνιστή πάλι στο μηδέν. Το μόνο που χρειάζεται ο πρώην καπνιστής να μην το ξαναρχίσει ή να μην έχει χρόνια συμπτώματα στέρησης είναι απλά ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Μετάφραση: Χάρης Κακουλίδης
© Joel Spitzer


WhyQuit.Com  |  Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ  |  Γιατί καπνίζουμε;

logo