فراز و نشیب واقعی ناشی از سیگار کشیدن
گاهی اوقات از افرادی که سیگار را ترک کردهاند میشنوید که در اوایل ترک کردن، فراز و نشیب عاطفی سختی را تجربه کردهاند. درواقع، بعضی افراد ترک سیگار را به تأخیر میاندازند، گاهی بهطور نامحدود، چراکه از فراز و نشیب احساسی که ممکن است در اوایل دوره ترک با آنها مواجه شوند میترسند.
آنچه تمام کسانی که سیگار میکشند باید در نظر بگیرند، این است که فراز و نشیب احتمالی ترک کردن سیگار که ممکن است با آن مواجه شوند، قابلمقایسه با فراز و نشیب ناشی از بیماریهای متعددی که سیگار کشیدن میتواند به وجود بیاورد و افراد در صورت ادامه به سیگار کشیدن حتماً با آنها مواجه خواهند شد نیست.
در مارس 2006 یکی از اعضای سایت آزادی به نام سو ، آگهی درگذشت شوهرش «مایک» را که 5 سال با سرطان ریه دستوپنجه نرم کرده بود ضمیمه سایت کرد. پست اصلی را میتوانید در 12 امین بخش از رژه افتخار همراهان درگذشتهمان ببینید. در آن پست، او لینکی به سایت انجمن حمایتی سرطان ریه قرار داده بود. جان مدتها پیش لینکهایی به آن سایت را در whyquit.com قرار داده بود، اما من هیچوقت به آنجا سر نزدم.
آن روز من نگاهی انداختم و یک سری اعلامیه دیدم که یکی از آنها مربوط به اعلانهای درگذشت بود. وقتی به آگهی مایک سر زدم، دیدم که نهتنها آگهی درگذشتی که سو نوشته بود وجود دارد بلکه تسلیت سایر اعضای سایت هم در آنجا هست.
چیزی که در پیام سو و سپس در تسلیتهای ضمیمهشده توجه من را جلب کرد: اکثر افراد سایت وقایع مربوط به درمان و مشکلاتی را که از زمان تشخیص اولیه پشت سر گذاشته بودند آنجا ضمیمه کرده بودند. اگر کسی میخواهد فراز و نشیب واقعی ناشی از سیگار کشیدن را ببیند باید این وقایع را بخواند. در ادامه آنچه سو از وقایع مربوط به مبارزه مایک با سرطان شرح داده آمده است.
ارسالشده: پنجشنبه 2 مارس 2006، 4:01 بعدازظهر
نیروی کمی برای پیام نوشتن دارم. فقط میخواستم بدانید که مایک عزیز من، امروز در مبارزهاش شکست خورد. بعداً بیشتر مینویسم و آگهی درگذشتش را وقتی کامل شد ارسال میکنم. از همه برای محبت و حمایتشان تشکر میکنم.
با عشق،
سو
شوهر، مایک، 59 ساله
- 2-2001 - تشخیص nsclc (سرطان ریه سلول غیر کوچک)- تومور 9 سانتیمتری در ریه راست- غدههای لنفاوی درگیر نیستند.
- 4-30-2001 - نومونکتومی ، ریه راست خارج شد. بدون شیمیدرمانی یا پرتودرمانی پسازآن، اما اسکن و ایکس ری انجام شد.
- 1-28-2004 - تشخیص nsclc عودکننده مرحله 4، تومور در محل برشی که ریه سمت راست خارج شده بود پیدا شد، درگیری غدد لنفاوی، تومور غدد فوق کلیوی – سمت چپ.
- 2-4-2004 – درمان با تاکسول و کربوپلاتین 3 – جواب نداد .
- 2-12-2004 – تابش پرتو 10 به ریه به علت خونریزی.
- 4-2-2004 – چهار بار درمان با تاکسوتر ، کوچکشدگی پس از بار سوم در همه اتفاق افتاده بود... تاکسوتر ادامه دارد. او را خیلی خسته میکند... بالاتنه تحلیل میرود.
- 8-1-2004 – آخرین بار در بیمارستان.
- 8-2-2004 – استنت گذاشته شد... بزرگ سیاهرگ بالایی ... رگ با فشار تومور بسته شده بود.
- 8-5-2004 – شروع درمان با پرتو 10
- 8-30-2004 – مصرف ناولبین بهصورت 3 هفته مصرف و یک هفته استراحت. بعد از درمان پنجم اسکن نشان داد ناولبین شیمیایی جواب نمیدهد – کاهش اندک در جرم ریه، اما افزایش اندک در آدرنال.
- 11-1-2004 – شروع درمان با جمزار ... 3 بار درمان داشت... عوارض جانبی بیشازحد... سیتی از سینه و شکم دوم دسامبر انجام شد – مقداری کوچکشدگی حاصل شد.
- 12-6-2004 - شروع درمان با آلیمتا ششم دسامبر – اولین درمان خوب پیش رفت. دومین درمان را در 27 دسامبر داشت... دچار خارش شدید شد و خسته است، اما بهجز این حالش خوب است.
- 2-7-2005 – اسکن، پایدار، مساعد، ادامه درمان با آلتیما.
- 4-18-2005 – اسکنها نشان میدهند بیماری متوقف شده (بعد از 6 بار درمان آلتیما)، اما او حالا دچار آماس ریه شده است... درمان متوقف میشود تا وقتی حالش بسیار بهتر شود. پریدنیزون مصرف میکند و متصل به اکسیژن است.
- 5-31-2005 – سیتیاسکن سینه نشان داد آماس ریه برطرف و سرطان متوقف شده است.
- 6-6-2005 – 35 امین سالگرد ازدواجمان... او. ان.سی تائید میکند که همهچیز رو به بهبود و پایدار است – توصیه میکند استراحت تا ماه اوت ادامه پیدا کند.
- 6-15-2005 تا 6-18-2005 – در بیمارستان به دلیل آشفتگی روانی... امآرآی انجام شد- دچار فراموشی موقت.
- 8-3-2005 – سیتیاسکن از سینه، شکم و لگن... انتظار و دعا.
- 8-8-2005 – نتیجه سیتی نشان میداد که ناحیه سینه بهبود یافته است، اما ناحیه فوق کلیوی بزرگتر شده بود و گرههای لنفاوی را درگیر کرده بود. تارسوا 150 میلیگرم تجویز شد.
- 8-16-2005 تا 8-20-2005 – توقف به مدت 2 هفته به علت خارش حاد 9-8-2005 دوباره درمان با تارسوا این بار 100 میلیگرم... دوباره در 9-19-2005 متوقف شد.
- 9-30-2005 – اسکنها مقداری پیشروی در گرههای پشت فوق کلیوی نشان میدهند.
- 10-10-2005 – درمان با کمپتوسار – سیپیتی-11 شروع شد.
- 10-31-2005 – رد کردن مقدار بیشتر سیپیتی-11 باعث ایجاد خستگی شدید و تهوع میشد.
- 12-6-2005 – سیتیاسکن از سینه، شکم و لگن... وضعیت پایدار اما تومور مری را تحت فشار قرار داده است.
- 12-19-2005 – استنت در نای قرار داده شد.
- 12-22-2005 – استنت در مری قرار داده شد و لوله غذا وارد شد.
- 12-22-2005 – حالش بد بود، به بیمارستان فرستاده شد... استفراغ و همچنین سرفه و گرفتگی به مدت 4 روز... 25 دسامبر برای کریسمس به خانه آمد... هنوز با آنتیبیوتیک و غیره در حال احیا است. سرفه ادامهدار و معاینات پزشکی متعدد.
- 1-30-2006 تا 2-4-2006 – دوباره به علت سرفه بستری شد... هنوز سرفه میکند، اما اکثر وقتها قابلکنترل است... قادر به ادامه شیمیدرمانی نیست.
- شاهزاده رؤیاهای من، بهترین دوستم، شوهرم و نیمه وجودم، مایک، 2 مارس 2006 بعد از 5 سال زنده ماندن و مبارزه شجاعانه درگذشت.
من فکر میکنم افرادی که حتی سعی هم نمیکنند سیگار را ترک کنند، چون از درد و عذابی که ترک کردن میتواند به وجود بیاورد میترسند، یا ترک سیگار را زیر پا میگذارند چون علائم ترک را احساس میکنند، حقیقتاً درکی از مقدار درد و عذابی که ترک نکردن میتواند بر سرشان بیاورد ندارند.
وقتی وقایعی که در بالا آمده را به همراه دیگر آگهیهای درگذشت دیگری که ضمیمه شده بودند خواندم، دوباره برایم بهوضوح مشخص شد که مأموریتی که ما سعی میکنیم در سایت آزادی به انجام برسانیم تا چه حد مهم است. من از سو پرسیدم مشکلی ندارد اگر این خاطرات را در آزادی استفاده کنم. این بخشی از پاسخ سو است:
"خواهش میکنم از خاطرات یا پروفایلی که من در سایت سرطان گذاشتهام با خیال راحت استفاده کنید. من در قلبم میدانم که مایک دوست داشت هر اطلاعاتی که داریم در اختیار شما بگذاریم؛ اگر فکر میکنید برای نشان دادن عواقبی که سیگار کشیدن برایشان دارد میتواند کمک کند. قسمت خاطرات واقعاً طولانی شده است، مگر نه؟ بله معنی واقعی فراز و نشیب این است."
"مبارزه مایک با سرطان 5 سال پیش در 2001 شروع شد. میتوانید در خاطرات ببینید که تشخیص در فوریه 2001 داده شد و نومونوکتومی رویش انجام شد: ریه سمت راست در 30 آوریل آن سال برداشته شد. سپس وقتی در ژانویه 2004 تشخیص بازگشت بیماری داده شد مجبور شد از نو مبارزهاش را شروع کند. بیماری تشخیص داده شد. وقتی تشخیص بازگشت بیماری داده شد تازه از دوران نقاهت عمل اولیاش خارج شده بود. این بار تشخیص این بود که بیماریاش قابلدرمان نیست."
"مایک 7 نوع مختلف شیمیدرمانی را امتحان کرد و درمجموع 20 بار تحت درمان رادیوتراپی قرارگرفت، جدا از یکی از آنها که تنها 2 روز قبل از مرگش انجام شد. همه اینها تلاشی بود برای اینکه کمی بیشتر زنده بماند."
"به گمانم او صدها سوزن، اسکن، ایکس ری و دیگر آزمایشهای تهاجمی را در این مدت تحمل کرد. ما هر قدم را با خوشبینی طی میکردیم و برای گرفتن نتایج مثبت دعا میکردیم. گاهی نتایج خوبی میگرفتیم و گاهی نه."
"خود این درمانها که تلاشی برای از بین بردن سرطان بودند، معمولاً او را تا جایی میبردند که به نظر میرسید بسیار نزدیک مرگ است. یک "روز خوب" برای او روزی بود که بتواند بیشتر روز را بیدار بماند و بدون حالت تهوع چیزی بخورد. او سال آخر زندگیاش شبانهروز به کپسول اکسیژن وصل بود. مجبور بود روزی 3 بار درمان تنفسی، بهعلاوه 2 بار در روز برونکودیلاتور استنشاقی داشته باشد."
"اواسط سال پیش به مدت دو ماه داروهایی مصرف میکرد که باعث روانپریشی میشد و نمیفهمید چهکاری میکند. اینها فقط اشاره به قسمتهای مهمتر بود؛ اما وقتی بهروزهای آخرش رسید، بدنش بهسرعت تحلیل رفت تنفس با مشکل همراه بود – چیزی که هیچوقت نمیتوانم فراموش کنم. مطمئناً اگر سیگار را ترک میکرد، یا سالها پیش سیگار کشیدن را شروع نمیکرد خیلی راحتتر میبود."
من نمیخواهم ناراحتیای را که بعضی افراد در ابتدای ترک سیگار با آن مواجه میشوند نادیده بگیرم. بااینحال میخواهم این موضوع را روشن کنم که درد و عذابی که شخص در صورت ترک نکردن و مبتلا شدن به یک بیماری مرتبط با سیگار کشیدن ممکن است با آن مواجه شود، بهاحتمالزیاد بسیار بیشتر از هر آن چیزی است که علائم ترک ممکن است ایجاد کند. سپس، رنج و عذاب عاطفی کسانی که عزیزانشان را براثر بیماریهای مربوط به مصرف سیگار ازدستدادهاند ادامه پیدا خواهد کرد.
پس آیا ترک سیگار میتواند باعث احساس عبور از فراز و نشیب شود؟ شاید؛ اما تمام کسانی که ترک میکنند باید توجه کنند که این احساس موقتی است؛ و مهمتر از آن اینکه در پایان این فراز و نشیب، ترک کردن سیگار باعث میشود زندگی طولانیتری داشته باشند و کیفیت کلی زندگیشان را در سالها و دهههایی که خواهد آمد بهبود خواهد داد.
هر ناخوشیای که شخص ممکن است در ابتدای ترک سیگار با آن مواجه شود، وقتی با دید کلیتری نگاه کند و در نظر بگیرد که این دوره چقدر کوتاه است به زحمتش میارزد. او دیگر لازم نیست این فراز و نشیب را تجربه کند؛ تا وقتیکه به تصمیم شخصیای که گرفته پایبند باشد و هرگز پک دیگری نزند!