Joel's Library banner
WhyQuit.com    Joel's Library    Freedom   Turkeyville

Βιβλιοθήκη Ενίσχυσης του Τζόελ

Ποτέ ξανά άλλη τζούρα!

Μειώνοντας τις συνηθισμένες
παρενέργειες κατά το
κόψιμο του τσιγάρου

Η συγκέντρωση της ζάχαρης στο αίμα πέφτει σε πολλούς ανθρώπους  στην αρχή, όταν σταματούν το κάπνισμα. Οι συνηθέστερες παρενέργειες τις τρεις πρώτες μέρες, συχνά σχετίζονται με τα θέματα του σακχάρου. Συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία, διαταραχές στην αντίληψη του χρόνου, και η συνεχώς παρούσα διάθεση για γλυκό, συσχετίζονται συχνά μ' αυτήν την πτώση της ζάχαρης στο αίμα.  Τα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου είναι βασικά τα ίδια με της έλλειψης οξυγόνου, όπως και με τις αντιδράσεις που έχει κανείς σε μεγάλο υψόμετρο. Ανεπαρκής ποσότητα σακχάρου ή / και οξυγόνου σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν παίρνει τα "καύσιμα" που χρειάζεται. Αν έχετε πολύ από το ένα και όχι αρκετό από το άλλο, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ καλύτερα απ' ότι έχουν υπάρξει για χρόνια, αλλά η περιορισμένη ποσότητα σακχάρου δεν μπορεί να τροφοδοτήσει κανονικά τον εγκέφαλό σας.

Φυσικά, δεν είναι ότι το τσιγάρο προσθέτει σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι μάλλον μια φαρμακολογική αλληλεπίδραση του διεγερτικού αποτελέσματος της νικοτίνης, που επηρεάζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Το τσιγάρο προκαλεί την απελευθέρωση από το σώμα σακχάρων και λίπους, που έχει αποταμιεύσει, μέσα από μια χημική αλληλεπίδραση. Αυτός βασικά είναι και ο τρόπος που λειτουργεί σαν καταστολέας της όρεξης, επηρεάζοντας τα κέντρα κορεσμού του υποθαλάμου. Σε ότι αφορά στα επίπεδα του σακχάρου, η νικοτίνη είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματικότερη από το φαγητό. Αν χρησιμοποιήσετε τροφή για να ανεβάσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που μασάτε και καταπίνετε την τροφή μέχρι την απελευθέρωση στο αίμα, και κατά συνέπεια και στον εγκέφαλο, για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος τροφοδότησης του εγκεφάλου.  Τα τσιγάρα, μέσα από μια χημική αλληλεπίδραση, διεγείρουν το σώμα ώστε να απελευθερώσει τα δικά του αποθέματα ζάχαρης, αλλά όχι σε 20΄ λεπτά, συνήθως σε λίγα δευτερόλεπτα. Κατά μία έννοια, το σώμα σας δεν έχει για χρόνια απελευθερώσει από μόνο του σάκχαρα, το πετυχαίνετε χρησιμοποιώντας το αποτέλεσμα της φαρμακολογικής επίδρασης της νικοτίνης!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να καταβροχθίζουν γλυκά με το που σταματούν το κάπνισμα. Βιώνουν μία πτώση ζάχαρης στο αίμα και ενστικτωδώς ψάχνουν για κάτι γλυκό. Όταν τελειώνουν το φαγητό, νιώθουν ακόμα το σύμπτωμα της έλλειψης. Είναι φυσικό να το νιώθουν, γιατί ενώ χρειάζονται μόνο ένα - δύο λεπτά για να φάνε, το σάκχαρο στο αίμα δεν ανεβαίνει παρά μετά από 18 λεπτά. Εφόσον λοιπόν δεν αισθάνονται καλύτερα αμέσως, τρώνε λίγο ακόμα. Συνεχίζουν να καταναλώνουν όλο και περισσότερο φαγητό, λεπτό με λεπτό, μέχρι που αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα. Αν περιμένουν να ανέβει το σάκχαρο στο αίμα, μιλάμε για περίπου 20 λεπτά μετά την πρώτη μπουκιά. Σ' αυτό το χρόνο, μπορεί κανείς να φάει πάρα πολύ. Αλλά αρχίζει να πιστεύει ότι αυτή είναι η ποσότητα τροφής που του χρειάζεται για ν' αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές μέσα στη μέρα, προκαλώντας έτσι την κατανάλωση πολλών θερμίδων και πραγματικό κίνδυνο αύξησης του βάρους.  

Όταν σταματάτε απότομα να καπνίζετε, το σώμα είναι σαν "χαμένο", δεν ξέρει πώς να λειτουργεί φυσιολογικά, αφού για πάρα πολύ καιρό δεν λειτουργούσε έτσι. Συνήθως όμως μετά την τρίτη μέρα, το σώμα σας θα αρχίσει να αναπροσαρμόζεται και να απελευθερώνει σάκχαρο ανάλογα με τις ανάγκες του. Αν σταματήσετε να τρώτε, το σώμα σας θα υπολογίζει πιο αποτελεσματικά πώς θα ρυθμίζει το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα.

Μπορεί να ανακαλύψετε ότι θα πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες ώστε να γίνουν πιο φυσιολογικές για σας. Φυσιολογικό δεν είναι αυτό που είχατε ως καπνιστές, αλλά μάλλον αυτό που είχατε πριν αρχίσετε να καπνίζετε, λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία.  Μερικοί άνθρωποι δεν τρώνε τίποτα μέχρι το βράδυ όσο είναι καπνιστές.  Αν προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο ως πρώην-καπνιστές, θα υποφέρουν από παρενέργειες χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Δεν είναι ότι κάτι δεν πάει καλά μ' αυτούς τώρα, αλλά ότι πριν δεν ήταν κανονικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώνε περισσότερο, αλλά ότι ίσως θα πρέπει να ανακατανείμουν την ποσότητα που τρώνε, σε περισσότερες φορές μέσα στη μέρα, ώστε να παίρνουν περισσότερες δόσεις σακχάρων, όπως είναι και το φυσιολογικό.

Η κατανάλωση χυμών μέσα στη μέρα, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να μειωθούν τα αποτελέσματα του χαμηλού σακχάρου τις πρώτες μέρες. Ωστόσο, μετά την τέταρτη μέρα αυτό δεν θα πρέπει πια να χρειάζεται, αφού το σώμα σας θα πρέπει να μπορεί να απελευθερώνει αποθηκευμένο σάκχαρο, εφόσον ακολουθείτε κανονική διατροφή. Αν έχετε προβλήματα που δείχνουν ότι υπάρχει θέμα με το σάκχαρο στο αίμα μετά την τρίτη μέρα, δεν βλάπτει να μιλήσετε στο γιατρό σας και να ζητήσετε διατροφικές συμβουλές. Για να επιτρέψετε στο σώμα σας να έχει συνεχή έλεγχο της ποσότητας γλυκόζης (σάκχαρο) στον εγκέφαλο - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΛΛΗ ΤΖΟΥΡΑ!

Μετάφραση: Δήμητρα Χρηστόγλου
© Joel Spitzer


WhyQuit.Com  |  Η Βιβλιοθήκη του Τζόελ  |  Πώς κόβεται το τσιγάρο

logo